I znów ciecierzyca - uniwersalny produkt, z którego można wyczarować fantastyczne bezmięsne potrawy. Tym razem jednak będzie ambitniej.
Składniki:
½ szklanki soi
1 szklanka ciecierzycy
½ szklanki kaszy jęczmiennej
2 jajka
1 duża marchew
1 korzeń pietruszki
1 seler
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
½ szklanki oliwy
2 łyżki majeranku
Natka pietruszki
2 garści pestek słonecznika
Sól, pieprz
Ziarna soi i ciecierzycy moczymy
przez kilka godzin, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kaszę
jęczmienną gotujemy.
Cebulę i czosnek siekamy drobno i
podsmażamy na oliwie. Marchew, korzeń pietruszki i seler gotujemy al dente.
Ugotowane warzywa, soję i
ciecierzycę mielimy blenderem na gładką masę. Dodajemy zeszkloną cebulę z
czosnkiem, jajka, majeranek, pieprz , sos sojowy i szczyptę soli oraz kaszę
jęczmienną. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie.
Masę przekładamy do wysmarowanej
tłuszczem podłużnej formy. Na wierzchu posypujemy pestkami słonecznika.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Celsjusza. Pieczemy pasztet przez około 1 godzinę.
Podajemy na zimno, ze świeżą bagietką lub nakładać na tartaletki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz