poniedziałek, 26 listopada 2012

Gulasz wegetariański

Kolejny pomysł na bezmięsną wersję typowo mięsnego dania. Bardzo aromatyczne i rozgrzewające!
Składniki:

  • 1/2 opakowania kotletów sojowych
  • 200g przecieru pomidorowego
  • 2 papryki
  • 1 cebula
  • 1 kabaczek
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  •  1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • szczypta chilli
  • pieprz
  • sól do smaku (polecam sól himalajską -> http://zywnoscbio.pl/sol-himalajska/)
  • oliwa
Mieszankę do kotletów zalewamy wodą, odstawiamy na 15 minut. Następnie formujemy niewielkie krążki. Smażymy kotleciki na patelni.
Kabaczek i cebulę obieramy, kroimy, podsmażamy na oliwie w rondelku. Dodajemy szklankę wody i przecier pomidorowy. Dodajemy obraną, pokrojoną w kostkę marchew, starty czosnek i przyprawy. Całość dusimy około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy usmażone kotleciki sojowe.
Podajemy z chlebem pita, kaszą kuskus lub ryżem.

5 komentarzy:

  1. Szkoda, że nie ma zdjęc gotowej potrawy. Czasami w w domu gotuję bezmięsne, ale nie częsciej niz raz w tygodniu , moja rodzina raczej z tych - mięsożernych
    :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj. Bardzo lubię gulasze i inne tego typu paciaje ;)
    Znasz serwis http://vegespot.pl? To taki durszlak tylko dla wegetariańskich blogów z wege społecznością. Z całą pewnością więcej ludzi dzięki niemu znajdzie twojego bloga i przepisy jeśli się dopiszesz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. TRAKTOWANIE ZWIERZĄT!

    youtube.com/watch?v=hwprWhUr4Cg

    podaj dalej

    OdpowiedzUsuń
  4. oj rozgrewa rozgrzewa ten gulasz, polecam !:))

    OdpowiedzUsuń