Potrawy tradycyjnej kuchni
polskiej kojarzą nam się zwykle z mięsiwami, kiełbasami, tłustymi sosami. A
przecież regionalne kuchnie obfitują w potrawy wegetariańskie, a często wręcz
wegańskie – dawniej powiedziałoby się – postne (choć w te wliczają się również
tradycyjnie ryby, co już wyklucza przynależność do kuchni wege). Przyjrzyjmy
się, jakie jarskie pyszności kryją w sobie dawne książki kucharskie i zeszyty
naszych babć!
Zaczynamy od kuchni
wielkopolskiej. Wśród jarskich ciekawostek króluje tu oczywiście gzik.
Gzik poznański – składniki:
4 ziemniaki
300 g twarogu śmietankowego lub
tłustego
6 łyżek kwaśnej śmietany
Pęczek szczypiorku
Sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy w łupinach
(„w mundurkach”).
Twaróg mieszamy na gładką masę
ze śmietaną, dodajemy sól do smaku, odrobinę pieprzu. Szczypiorek siekamy
drobno i łączymy z masą serową.
Ziemniaki obieramy z łupin lub
nie – wielu poznaniaków obiera je na talerzu, już po podaniu na stół. Ziemniaki
zawsze podajemy gorące, w całości, a ser – zimny.
Istnieją modyfikowane przepisy,
w których do masy serowej dodaje się cebulę – zamiast lub obok szczypiorku,
rozgnieciony czosnek czy rzodkiewkę. Tradycyjny gzik to jednak zawsze jedynie
twaróg ze szczypiorkiem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz