środa, 21 listopada 2012

Wegetariańskie regionalizmy: Wielkopolska



Potrawy tradycyjnej kuchni polskiej kojarzą nam się zwykle z mięsiwami, kiełbasami, tłustymi sosami. A przecież regionalne kuchnie obfitują w potrawy wegetariańskie, a często wręcz wegańskie – dawniej powiedziałoby się – postne (choć w te wliczają się również tradycyjnie ryby, co już wyklucza przynależność do kuchni wege). Przyjrzyjmy się, jakie jarskie pyszności kryją w sobie dawne książki kucharskie i zeszyty naszych babć!

Zaczynamy od kuchni wielkopolskiej. Wśród jarskich ciekawostek króluje tu oczywiście gzik.

Gzik poznański – składniki:

4 ziemniaki
300 g twarogu śmietankowego lub tłustego
6 łyżek kwaśnej śmietany
Pęczek szczypiorku
Sól, pieprz

Ziemniaki gotujemy w łupinach („w mundurkach”).
Twaróg mieszamy na gładką masę ze śmietaną, dodajemy sól do smaku, odrobinę pieprzu. Szczypiorek siekamy drobno i łączymy z masą serową.
Ziemniaki obieramy z łupin lub nie – wielu poznaniaków obiera je na talerzu, już po podaniu na stół. Ziemniaki zawsze podajemy gorące, w całości, a ser – zimny.

Istnieją modyfikowane przepisy, w których do masy serowej dodaje się cebulę – zamiast lub obok szczypiorku, rozgnieciony czosnek czy rzodkiewkę. Tradycyjny gzik to jednak zawsze jedynie twaróg ze szczypiorkiem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz