wtorek, 20 listopada 2012

Wegańska alternatywa dla mleka



Wegańskie mleko jest zdrowsze, łatwiej przyswajalne przez organizm, nie zawiera chemii i dodatków i nie pochodzi od dojonych przemysłowo krów.  Łatwo je zrobić samemu w domu, a wybór smaków jest praktycznie nieograniczony.


Pamiętajmy, by przed przystąpieniem do produkcji wszystkie orzechy i ziarna moczyć w wodzie.
Woda, którą używamy do produkcji mleka, musi być świeża, źródlana (nie mineralna).

Przepisy:

Mleko kokosowe

1 szklankę wiórków kokosowych namaczamy przez 3 godziny, po czym miksujemy z 3 szklankami wody.

Mleko ryżowe

1 szklankę ryżu moczymy przez 4 godziny, miksujemy z 4 szklankami wody

Mleko sezamowe

1 szklanke ziaren sezamu moczymy przez 4 godziny, miksujemy z 4 szklankami wody

Mleko słonecznikowe

1 szklankę ziaren słonecznika moczymy przez 8 godzin, miksujemy z 4 szklankami wody.

Mleko migdałowe

 1 szklankę migdałów zalewamy wrzątkiem, po 10 minutach zdejmujemy skórki. Moczymy migdały przez 12 godzin, po czym miksujemy z 4 szklankami wody

Po dokładnym zmiksowaniu orzechów czy ziaren zabieramy się za odcedzanie pulpy. W tym celu należy umieścić czystą lnianą ściereczkę na dużej misce lub dzbanku, najlepiej za pomocą gumki. Przez takie „sitko” przelewamy nasze mleko, po czym zdejmujemy gumkę i dokładnie wyciskamy.
Pozostałą masę orzechową wykorzystujemy do pieczenia ciasta jako część nadzienia, smażenia placków lub sporządzania farszu, np. do rogalików.

Mleko przechowujemy w lodówce 2 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz