Klasyka kuchni wegetariańskiej - proste i szybkie, ale nieodmiennie pyszne kotleciki.
Składniki:
4 ugotowane ziemniaki
200 g kaszy jęczmiennej
1 jajko
Szczypiorek
Świeży lub suszony koperek
2 ząbki czosnku
½ szklanki tartej bułki
Sól, pieprz
Oliwa
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy
na rozgrzanej oliwie wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Ziemniaki mielimy lub tłuczemy na
gładką masę, łączymy z ugotowaną kaszą. Dodajemy jajko, usmażoną cebulę z
czosnkiem i drobno posiekany koperek i szczypiorek, doprawiamy pieprzem i solą,
wszystko dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i
smażymy kotlety na złoty kolor. Podajemy z kwaśną śmietaną lub z gotowaną
kapustą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz