czwartek, 15 listopada 2012

Kotleciki z ziemniaków i kaszy jęczmiennej






Klasyka kuchni wegetariańskiej - proste i szybkie, ale nieodmiennie pyszne kotleciki. 

Składniki: 
 
4 ugotowane ziemniaki
200 g kaszy jęczmiennej
1 jajko
Szczypiorek
Świeży lub suszony koperek
2 ząbki czosnku
½ szklanki tartej bułki
Sól, pieprz
Oliwa

Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Ziemniaki mielimy lub tłuczemy na gładką masę, łączymy z ugotowaną kaszą. Dodajemy jajko, usmażoną cebulę z czosnkiem i drobno posiekany koperek i szczypiorek, doprawiamy pieprzem i solą, wszystko dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kotlety na złoty kolor. Podajemy z kwaśną śmietaną lub z gotowaną kapustą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz