wtorek, 2 października 2012

Pyszna postać szpinaku

Po wielu latach złej sławy (zasługa przedszkolnych i szkolnych kuchni minionych dekad, podających zieloną papkę o smaku trawy...) szpinak wreszcie awansuje w hierarchii warzyw. Uczymy się, że można z niego wyczarować świetne potrawy o subtelnym smaku, jeśli tylko odpowiednio potraktujemy te delikatne listki.


Dziś jeden z najprostszych przepisów na szpinak - zapewniam jednak, ze można się w tym daniu zakochać!

Składniki: 

Szpinak, najlepiej świeży (1 kg), jeśli mrożony, to wybierajmy ten liściasty (1 opakowanie)
Czosnek
Cebula
Słodka śmietanka (pół szklanki)
Ser feta (pół kostki)
Oliwa
Pieprz
Sól
Gałka muszkatołowa

Świeży szpinak obieramy z łodyżek, płuczemy dokładnie dokładnie każdy listek i osuszamy. Szpinak mrożony rozmrażamy, a następnie starannie osączamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy szpinak.
Kilka ząbków czosnku (ilość zależy od indywidualnych preferencji) siekamy na drobną kosteczkę, możemy też przecisnąć go przez praskę. Cebulę kroimy drobno. Czosnek i cebulę wrzucamy do smażącego się szpinaku i dusimy razem na wolnym ogniu około 7 minut.
Na koniec dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową oraz śmietankę. Dusimy jeszcze przez chwilę.
Przed podaniem posypujemy pokruszonym serem feta. Szpinak podajemy gorący, jako dodatek do dania głównego, ale najlepiej solo, w towarzystwie świeżej bagietki i białego schłodzonego wina!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz