Składniki:
1 bakłażan
Kilka pomidorków koktajlowych
Pomidory suszone
Liście rukoli
Pestki słonecznika
Sól morska
Świeżo mielony pieprz
Łyżeczka suszonego oregano
Oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
Pół garści ziaren sezamu
100 g sera feta
Bakłażan kroimy na plastry i
przesmażamy na rozgrzanej oliwie.
Czosnek przeciskamy przez praskę
i ucieramy z miodem, pięcioma łyżkami oliwy, pieprzem, sokiem z cytryny,
dodajemy ziarna sezamu.
Opłukane i suche liście rukoli
układamy na dużym talerzu, na nich kładziemy plastry bakłażana, przecięte na
pół pomidorki koktajlowe, suszone pomidory.
Pestki słonecznika prażymy na
suchej patelni. Ser feta kroimy w drobną kostkę i kładziemy na plastrach
bakłażana.
Sałatkę posypujemy uprażonymi
pestkami słonecznika i suszonym oregano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz