wtorek, 20 listopada 2012

Bakłażan z fetą

Pyszna, szlachetna sałatka z bakłażanem w roli głównej.

Składniki:



1 bakłażan
Kilka pomidorków koktajlowych
Pomidory suszone
Liście rukoli
Pestki słonecznika
Sól morska
Świeżo mielony pieprz
Łyżeczka suszonego oregano
Oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
Pół garści ziaren sezamu
100 g sera feta

Bakłażan kroimy na plastry i przesmażamy na rozgrzanej oliwie.
Czosnek przeciskamy przez praskę i ucieramy z miodem, pięcioma łyżkami oliwy, pieprzem, sokiem z cytryny, dodajemy ziarna sezamu.
Opłukane i suche liście rukoli układamy na dużym talerzu, na nich kładziemy plastry bakłażana, przecięte na pół pomidorki koktajlowe, suszone pomidory.
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Ser feta kroimy w drobną kostkę i kładziemy na plastrach bakłażana.
Sałatkę posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika i suszonym oregano.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz