środa, 31 października 2012

Falafel

Jeśli polubiliście ciecierzycę, zapraszamy na kolejną arabską ucztę - tradycyjny falafel. Pyszna aromatyczna potrawa pełni w krajach arabskich rolę szybkiej przekąski.



Składniki:

1 szklanka ciecierzycy (z puszki lub świeżej - namoczonej przez noc i ugotowanej)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kuminu
2 łyżki mąki
sól
pieprz
olej

 Ciecierzycę, cebulę i czosnek miksujemy blenderem. Z uzyskanej pasty formujemy niewielkie kulki. Olej rozgrzewamy w rondelku. Wrzucamy kulki do głębokiego, rozgrzanego oleju i smażymy do zbrązowienia około 5 minut.Podajemy ze świeżą surówką i białą bułką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz