Wegańskie mleko jest zdrowsze,
łatwiej przyswajalne przez organizm, nie zawiera chemii i dodatków i nie
pochodzi od dojonych przemysłowo krów.
Łatwo je zrobić samemu w domu, a wybór smaków jest praktycznie
nieograniczony.
Pamiętajmy, by przed
przystąpieniem do produkcji wszystkie orzechy i ziarna moczyć w wodzie.
Woda, którą używamy do produkcji
mleka, musi być świeża, źródlana (nie mineralna).
Przepisy:
Mleko
kokosowe
1 szklankę wiórków kokosowych namaczamy przez 3 godziny, po czym miksujemy z 3 szklankami wody.
Mleko ryżowe
1 szklankę wiórków kokosowych namaczamy przez 3 godziny, po czym miksujemy z 3 szklankami wody.
Mleko ryżowe
1 szklankę ryżu moczymy przez 4 godziny, miksujemy z 4 szklankami wody
Mleko sezamowe
1 szklanke ziaren sezamu moczymy przez 4 godziny, miksujemy z 4 szklankami wody
Mleko
słonecznikowe
1 szklankę ziaren słonecznika moczymy przez 8 godzin, miksujemy z 4 szklankami wody.
1 szklankę ziaren słonecznika moczymy przez 8 godzin, miksujemy z 4 szklankami wody.
Mleko
migdałowe
1 szklankę migdałów zalewamy wrzątkiem, po 10 minutach zdejmujemy skórki. Moczymy migdały przez 12 godzin, po czym miksujemy z 4 szklankami wody
Po dokładnym zmiksowaniu orzechów
czy ziaren zabieramy się za odcedzanie pulpy. W tym celu należy umieścić czystą
lnianą ściereczkę na dużej misce lub dzbanku, najlepiej za pomocą gumki. Przez
takie „sitko” przelewamy nasze mleko, po czym zdejmujemy gumkę i dokładnie
wyciskamy.

Mleko przechowujemy w lodówce 2
dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz